Een digitaal paspoort voor elke woning naar nieuws overzicht

05 December 2018

Dat wordt een instrument om de kwaliteit en de energieprestaties van de Vlaamse woningen te verhogen. Het gratis digitale paspoort brengt alle informatie over een woning samen, waaronder keuringen, attesten en gegevens uit het energieprestatiecertificaat (epc) of de epb-aangifte. Dat maakt het gemakkelijker om bijvoorbeeld na te gaan hoe energiezuinig een woning is.

Nieuwe woningen presteren erg goed op energievlak en vaak zelfs beter dan de regelgeving oplegt. Doorgaans gaat het echter alleen over nieuwbouw, een fractie van het woningenbestand. De woningpas maakt duidelijk hoe het gesteld is met de kwaliteit van de woning. Binnenkort krijgt ook het energieprestatiecertificaat een nieuw kleedje. Dit Epc+ zegt niet alleen iets over de energieprestaties van de woning, maar geeft ook meer informatie over hoe de woning energiezuiniger kan gemaakt worden, hoeveel dat kost en welk energielabel de woning nadien krijgt. Daardoor is het een mooie aanvulling op de woningpas.

De twee instrumenten samen maken het voor de woningeigenaar duidelijk wat hij moet en kan doen om zijn woning up-to-date te maken en welke investeringen een eigenaar, en op termijn ook een koper of huurder, best laat uitvoeren en op welke termijn. Dit moet een stimulans zijn voor een betere renovatie en voor een verhoging van het wooncomfort en de energieprestaties van de Vlaamse woningen.

De woningpas zal te raadplegen zijn op woningpas.vlaanderen.be met het persoonlijke token, de e-id of via de itsme-app. De invoering van de woningpas zal gefaseerd verlopen. In eerste instantie vinden woningeigenaars er administratieve informatie over het gebouw, de indeling, de ligging en informatie uit de epb-aangifte of het energieprestatiecertificaat, indien dit werd opgemaakt. De eigenaar kan omgevingskaarten raadplegen en downloaden zodat hij of zij meer zicht krijgt op de overstromingsgevoeligheid of de bestemming volgens het gewestplan. Het is ook mogelijk geografische informatie opzoeken in Geopunt Vlaanderen zoals riolerings- en luchtkwaliteitskaarten.

In de toekomst zal de woningpas worden aangevuld met meer informatie, en komen er steeds meer attesten bij. Woning­eigenaars zullen de info kunnen delen met anderen of hen toegang geven tot hun woningpas: handig voor bouwpartners, toekomstige kopers of huurders, notaris of makelaar. Later zal de burger zijn woningpas ook zelf kunnen aanvullen met bijkomende informatie (attesten, plannen, foto’s, uitgevoerde werken, …).

De woningpas zorgt niet enkel voor een administratieve vereenvoudiging. Het is ook een uitgelezen instrument om het Renovatiepact mee te helpen realiseren. Het Renovatiepact 2050 speelt een belangrijke rol in het behalen van de klimaatdoelstellingen en is een overeenkomst tussen de voltallige bouwsector, de middenveldorganisaties en de overheid. Het doel is om ervoor te zorgen dat we onze gebouwen beter renoveren en de energieprestatie en het comfortniveau van onze woningen verhogen.

Als men over een epc of een epb-aangifte beschikt, kan men deze informatie in de woningpas vergelijken met de gemiddelde energiescores in de gemeente of stad, provincie en Vlaanderen. Aan de hand van de energie-informatie via het epc kan men ook zien welke investeringen men best nog laat uitvoeren voor een betere energieprestatie. Door eigenaars meer inzicht te geven in de energetische toestand kan de woningpas aanzetten tot een verbetering van de renovatiegraad van het Vlaamse woningenbestand. De Vlaamse regering heeft de ambitie om tegen 2050 alle woningen en appartementen in Vlaanderen minstens even energiezuinig te maken als een energetisch performante nieuwbouwwoning van vandaag.

Bouwunie pleit al enkele jaren voor de invoering van een woningpas en heeft actief meegewerkt aan de totstandkoming ervan binnen de werkzaamheden van het Renovatiepact 2050. De beroepsvereniging is verheugd dat het digitale paspoort nu eindelijk een feit is.

 

Bron: www.bouwkroniek.be

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons