Wat als je je aangekochte woning snel doorverkoopt? naar nieuws overzicht

25 Maart 2019

Als je een bestaande woning koopt, betaal je daar sinds 2018 7% registratierechten op. Het vroegere klein (5%) en groot beschrijf (10%) bestaat niet meer.

Als je die woning binnen de vijf jaar opnieuw verkoopt, kun je een deel van de betaalde registratierechten recupereren. Dat noemen ze de ‘meeneembaarheid van registratierechten’.

Uiteraard zijn er enkele voorwaarden en regels:


Je moet je huidige woning binnen de vijf jaar na het verlijden van de notariële akte verkopen én een nieuwe gezinswoning aankopen.
Het maakt niét uit of je eerst aankoopt en dan verkoopt, of net andersom. De verkoop en aankoop mogen echter maximaal twee jaar uit elkaar
De meeneembaarheid van registratierechten geldt enkel voor vastgoed waar je effectief gedomicilieerd bent. Sterker nog, je moet er minimaal 18 maanden gewoond hebben. Dat betekent dus ook dat het enkel gebruikt kan worden voor je eerste woning. Dus niet op een tweede woning die je bijvoorbeeld via een schenking of erfenis hebt verworven. Een garage, winkel of ander opbrengsteigendom geldt niét.
De meeneembaarheid van registratierechten kan wél bij een bouwgrond.
Zowel de woning die je verkoopt als de woning die je aankoopt moeten in het Vlaams Gewestliggen om registratierechten te kunnen recupereren.
Het maximum van de te recupereren registratierechten bedraagt 12.500 euro. Uiteraard krijg je nooit meer registratierechten terug dan dat je zelf betaald hebt.
Als je de woning die als jouw hoofdverblijfplaats geldt, binnen de twee jaar verkoopt, krijg je 3/5 van de registratierechten terug. Let wel, in dit geval verloopt de procedure niet automatisch maar moet je het aanvragen via je notaris.
Voor nieuwbouwwoningen geldt de meeneembaarheid van registratierechten enkel op het gedeelte van de grond. In dat geval heb je wél meer tijd: vijf jaar in plaats van twee jaar.

Meerwaardebelasting


Als je binnen de vijf jaar na aankoop een woning doorverkoopt waar je zelf niét woont, betaal je belasting op de meerwaarde. Dat is het verschil tussen het aankoop- en verkoopbedrag. De meerwaardebelasting bedraagt 16,5 procent.

Voor de berekening van die meerwaarde mag je de aankoopprijs verhogen met de werkelijke kosten van de aankoop (notariskosten) of met een forfaitair kostenpercentage van 25%. De met 25% verhoogde aankoopprijs kun je nog verhogen met 5% per verlopen jaar sinds de aankoop, én met de facturen van werken uitgevoerd door een geregistreerd aannemer.

Een voorbeeld:

Je koopt een bestaande woning van 250.000 euro. De akte van de notaris wordt ondertekend op 03/04/2017. Je betaalt hier 25.000 euro registratierechten (10%, voormalig groot beschrijf) op. Je trekt er meteen in. Het is je enige woning.

Net tien maanden na de aankoop van je woning, besluit je te verhuizen. Je recupereert géén registratierechten omdat je er géén 18 maanden hebt gewoond.
Je verkoopt je woning na 20 maanden en koopt een nieuwe woning: je kunt via je notaris een aanvraag indienen om 3/5 van de betaalde registratierechten te recupereren. Dat komt overeen met 16.666 euro.
Twee jaar later beslis je te verhuizen naar de andere kant van Vlaanderen. Daar koop je een andere woning voor 300.000 euro. Hierop betaal je 7% registratierechten of 21.000 euro. Bij de verkoop van je vorige woning trek je het maximum van de te recupereren registratierechten terug: 12.500 euro.

Auteur: EM

Bron: Zimmo

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons